Ο ΔΜΣ ως δείκτης υγείας

 


❗️❗️Σύμφωνα με μια μελέτη των Tomiyama et al. (2016), η χρήση του Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) ως διαγνωστικού εργαλείου για την υγεία είχε ως αποτέλεσμα την εσφαλμένη ταξινόμηση 74.936.678 ατόμων 😱 ως μεταβολικά υγιή ή μη υγιή. Σχεδόν τα μισά από τα άτομα των οποίων ο ΔΜΣ ήταν στην κατηγορία των «υπέρβαρων» ήταν μεταβολικά υγιή, ενώ το 30% των ατόμων των οποίων ο ΔΜΣ θεωρήθηκε «φυσιολογικός» είχαν μη υγιές μεταβολικό προφίλ.
👩‍⚕️👨‍⚕️Η εστίαση μόνο στον ΔΜΣ για την αξιολόγηση της υγείας μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες και κακή μεταχείριση των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση του ΔΜΣ ως αντιπροσωπευτικού δείκτη για την καρδιομεταβολική υγεία μπορεί να παροτρύνει τους επαγγελματίες υγείας να συστήσουν «απώλεια βάρους» σε άτομα που δεν θα ωφεληθούν από αυτό, χωρίς παράλληλα να δίνουν προσοχή σε άτομα που χρειάζονται θεραπεία, απλώς και μόνο επειδή θεωρούνται «υγιή» σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του ΔΜΣ (Tomiyama et al., 2016).
💻Μάθετε περισσότερα σχετικά με το ΔΜΣ και το σωματικό βάρος στο κεφάλαιο 5 του εκπαιδευτικού υλικού BWB: https://www.breakingweightbias.eu/el/ekpaideytiko-yliko-bwb

Popular Posts