ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ


▶️Φανταστείτε ένα άτομο που έχει αντιμετωπίσει διαφορετικές μορφές προκατάληψης βάρους και διακρίσεων σε πολλές πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής και πώς όλες αυτές οι στιγματιστικές εμπειρίες έχουν επηρεάσει τη σωματική και ψυχολογική του υγεία, όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο 1 του εκπαιδευτικού υλικού BWB.
❌Ένα άτομο που εξακολουθεί να απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας για να αναζητήσει βοήθεια και υποστήριξη, και αντ' αυτού, αντιμετωπίζει προκατάληψη βάρους ξανά και ξανά, και –μεταξύ άλλων– λαμβάνει αυτόκλητες συμβουλές για απώλεια βάρους, δεν εισακούγεται πραγματικά και λαμβάνει ανεπαρκή θεραπεία ή ακόμα και λανθασμένη διάγνωση για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως έχει ήδη αναλυθεί στο κεφάλαιο 2.
😞Όλα αυτά τα επαναλαμβανόμενα στιγματιστικά γεγονότα έχουν πιθανότατα οδηγήσει στην εσωτερίκευση της προκατάληψης βάρους από το άτομο, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για αυτό να φροντίζει επαρκώς την υγεία του, όπως συζητήθηκε στο κεφάλαιο 3.
🤷Το άτομο αυτό δέχεται επίσης έντονες πιέσεις από τα κοινωνικά στερεότυπα που προωθεί η κουλτούρα της δίαιτας, τα οποία εξισώνουν το αδύνατο σώμα με την ομορφιά και την υγεία, όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο 4, και έτσι, το άτομο συνεχίζει να δοκιμάζει τη μία «νέα υποσχόμενη δίαιτα» μετά την άλλη ήδη από την παιδική ηλικία, η οποία το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί στην ανακύκλωση βάρους και σε επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του, όπως έχει ήδη αναλυθεί στο κεφάλαιο 5.

💡Το παραπάνω υποθετικό σενάριο αντιπροσωπεύει ένα τυπικό παράδειγμα μιας κανονιστικής προσέγγισης του βάρους, η οποία εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο βάρος και φαίνεται να θεωρεί την απώλεια βάρους ως τον κύριο δείκτη υγείας (Dada, 2020). Τέτοιες αντιλήψεις είναι ευρέως διαδεδομένες στην κοινωνία μας και μπορούν να λειτουργήσουν ως σοβαρό εμπόδιο για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία των ατόμων. Στην πραγματικότητα, οι βλαβερές συνέπειες των προσεγγίσεων που εστιάζουν στο βάρος παρουσιάζονται διεξοδικά σε όλα τα προηγούμενα κεφάλαια της εκπαίδευσης, και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε στο τελευταίο κεφάλαιο να εισαγάγουμε την συμπεριληπτική προσέγγιση του βάρους ως απάντηση στο στίγμα βάρους που συντηρείται και διαιωνίζεται από την κανονιστική προσέγγιση του βάρους στην υγεία.

💻Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη συμπεριληπτική προσέγγιση του βάρους στο κεφάλαιο 6 του εκπαιδευτικού υλικού BWB: https://www.breakingweightbias.eu/el/ekpaideytiko-yliko-bwb
#breakingweightbias